söndag, april 26, 2020

Det bästa botemedlet mot sorg


Information från internet:

Merlin (walesiska Myrrdhin) är en mytologisk figur som spelar en betydande roll i de fornbrittiska sagorna om kung Artur och hans riddare. Merlin var bard, siare och trollkarl och ska ha levt på 500-talet. 
En av de första som skrev om Merlin var en präst, Geoffrey av Monmouth, som levde omkring första halvan av 1100-talet och han skrev in Merlin i sagorna om Kung Arthur. Merlin använder sitt mystiska vetande endast för goda ändamål.
 Merlin tjänade såsom bard hos hövdingen Ambrosius Aurelianus, som försvarade bretonernas frihet mot sachsarna och gjorde sedan tjänster åt kung Uther Pendragon och därefter åt dennes berömde son Artur. Han var en trofast vän till kung Artur vilken på Merlins inrådan stiftade riddarskapet av runda bordet. 

Själv minns jag när jag som barn läste om denne Merlin och han kändes som en så god person. Jag såg även en TV-serie för många år sedan om Merlin och den stärkte faktiskt min känsla för honom. En så klok man.

Detta sa han om sorg eller besvikelse:

"Det bästa botemedlet mot sorg" sa Merlin, samtidigt som han började puffa och stånka, "är att lära sig något. Det är det enda som aldrig misslyckas. Du kan bli gammal och kroppsligt skröplig, du kan ligga vaken på nätterna och lyssna till oordningen i ditt blodomlopp, du kan sakna din enda kärlek, du kan se världen omkring dig förstörd av ondskefulla galningar, eller veta att din heder och ära trampas i smutsen av illasinnade individer. 
Då finns det bara en sak att göra -och det är att lära sig något. 
Lär dig varför världen hålls igång och vad det är som håller den igång. Det är det enda ens inre aldrig kan tröttna på, aldrig känna sig främmande inför, aldrig kan plågas av, aldrig frukta eller misstro, och aldrig drömma om att ångra. 
Att lära dig något är det enda rätta för dig. 
Titta så mycket det finns att lära sig - ren vetenskap, det enda rena som finns. Du kan lära dig astronomi under en livstid, naturhistoria under tre, litteratur under sex. Och sedan, när du har gjort av med en miljon livstider på biologi och teologi och geografi och historia och ekonomi, ja, då kan du börja göra ett kärrhjul av det enklare slaget, eller tillbringa femtio år med studier för att börja lära dig hur du ska besegra din motståndare på värja. Efter det kan du börja om igen med matematik tills det är dags att lära dig hur man plöjer."

Det är faktiskt kloka ord- om man tänker efter och inte hänger upp sig på allt som man ska göra. Det handlar om att lägga ner tid och energi som kräver ens hela uppmärksamhet på något bra och positivt, så att man inte håller på att tänka och grubbla på det eller den man är besviken på. 

När jag tänker efter så har dessa klokord på något vis hjälpt mig när jag blivit besviken, lurad eller stått där som ett frågetecken. Jag vet att det fungerar. 

Inga kommentarer: