torsdag, april 23, 2020

Den där boken


Den kom ut i USA 1977 och  så småningom kom den på svenska. Boken blev mycket omskriven och diskuterad -just för att det var en bok som öppnade ögonen på hur man såg på kvinnor och negligerade deras behov av ett eget liv. Även om de var gifta.

Jag läste den först på engelska genom att jag fick låna den av en granne som fått boken från USA. Sedan kom den på svenska och då läste jag den igen. Jag kunde känna igen en hel del av det som skrevs även om mycket var typiskt amerikanskt. Men jag minns att den kändes som en liten handbok, trots att det var en roman. Men å så många tankar, känslor och reaktioner den väckte och även om boken idag knappt nämns så tror jag att den var som ett startskott för många kvinnor - både unga och äldre. Alla som kände ett stort behov av mer utbildning och längtade efter studier som sedan gav chans till bra jobb.

Kvinnorummet (originaltitel: The Women's Room) är en roman av den amerikanska feministiska författaren Marilyn French. Den utspelas i det tidiga efterkrigstidens USA och följer en ung kvinna och hennes ökade medvetenhet om sin egen livssituation. 

saxat från nätet:
Kvinnorummet utspelar sig i 1950-talets USA och följer Mira Ward, en traditionell och undergiven ung kvinna, från hennes tonårstid under 1940-talet till vuxenliv och ett normalt äktenskap samt hennes gradvisa uppvaknande som feminist under 1960-talet.
Mira och hennes vänner utgör ett tvärsnitt av amerikanskt samhälle under 1950- och 1960-tal. Mira själv är från en medelklassbakgrund. Hon gör ett litet uppror genom att inte omfatta sin mors världsbild. Under en utekväll under tonåren blir hennes ointresserade pojkvän orsaken till att hon får ett rykte om sig att vara promiskuös, något som gör att hon gör slut. Istället gifter hon sig med Norm, en blivande läkare. De får två barn. Mira får tre väninnor i grannskapet: Natalie, Adele och Bliss. Det visar sig att Bliss och Natalie är otrogna med Adeles man, men misstankar kastas även mot Mira och Natalie. Misstankarna förstör väninnornas vänskap.
Efter att Mira och Norm flyttar till småstaden Beau Reve, där Mira skaffar tre nya vänner: Lily, Samantha och Martha. Miras äktenskap hamnar i traditionella hjulspår, medan väninnornas äktenskap förstörs. Detta gör att Mira börjar förstå de orättvisa fördelar män har under förhållanden. Efter flera års äktenskap ansöker Norm om skilsmässa (det antyds att han har varit otrogen under en längre period) och gifter om sig. Miras liv förändras så mycket att hon försöker att begå självmord, men hon hittas av Martha och de hjälper varandra tillbaka till livet.
Mira börjar studera engelsk litteratur vid Harvard och tar en examen, och hon drömmer om att bli lärare. Vid Harvard träffar hon Val, en militant radikalfeminist med en tonårsdotter från ett tidigare äktenskap, Chris. Mira inspireras av den kvinnliga frigörelsen och blir också feminist. Hennes nya umgängeskrets inkluderar den lesbiska Isolde, Kyla och Clarissa. Hon träffar också Ben, en diplomat, och de inleder ett förhållande som är mer jämställt och lyckligt. När hennes barn kommer på besök blir hennes mognad och självständighet tydliga i hennes syn på moderskap och sexualitet.

Trots allt så tror jag att just denna bok gav många kvinnor både nya tankar, ork och energi till att förändra sina liv. För mig kändes den som en sorts bekräftelse på att jag hade gjort rätt som lämnade ett dött äktenskap och börjat studera igen. 

Inga kommentarer: