måndag, maj 27, 2019

Våra liv och ?


"Människan mals och mals i de självklara sanningarnas kvarn, men inget annat kommer ut än det som stoppades in. Men i samma ögonblick som de överger traditionerna för en spontan tanke, då flockas poesi, kvickhet, hopp, dygder och lärorika anekdoter för att komma till deras hjälp."
  - så skrev R W Emerson en gång.

Det betyder att stannar man kvar i samma vana så försäkrar man sig om att alltid vara likadan, man upprepar sig själv bara för att det känns bra och tryggt. 
MEN släng gamla vanor och tankar åt sidan, se med öppna, nyfikna ögon, ta del av nya kunskaper - för då öppnar sig världen mera, även om det kan kännas både utmanande och krävande. Att tvingas se och förstå att vi lever i en både lockande men även farlig värld ställer krav på den enskilde. 

Idag betyder klokhet och kunskap baserat på forskning med bevis mycket. 
Våra vetenskapsmän/kvinnor har både kunskap och klokhet, de varnar idag om den miljöförstöring som orsakats av utsläpp från fabriker, bilar och flygplan. Det finns mycket att läsa i forskningsrapporter som visar sambanden.

Även sådant som är skrivet av dem som förnekar samband finns ju, men de är "forskare" som fastnat i gamla teorier om att allt är en naturlig cykel. Men de kan inte förklara vart alla utsläpp från bensin och flygets drivmedel tar vägen. Det tiger de om.... Eftersom inget försvinner ut i "tomma intet" och vår natur kan inte suga i sig allt gift utan att den påverkas negativt.
Självklart beror en del av problemen av t ex vulkanutbrott och solens aktivitet, allt hänger samman, -men värst är nog människans förmåga att förstöra.

Idag ser vi redan resultat av allt som uppfunnits. Och det handlar inte bara om "nedskräpning" dvs att plast och annat skit dumpas i haven av bl a fartyg och av länder som inte tar hand om sitt avfall - det handlar om vatten, jord, luft, extrem värme och hur allt tillsammans skapar större katastrofer. Isarna vid polerna börjar smälta- det är ett faktum. Värmeböljor som skapar katastrofer genom torka och missväxt, är ett faktum. Översvämningar och stormkatastrofer, är ett faktum. Alla får vi betala. Även i rena pengar. 
Vi lever över de gränser som naturen tål idag- har gjort det allt för länge. MEN det finns folk som inte vill tro på det utan de vill enbart leva som tidigare.


Jag tog bort ett tidigare inlägg pga en märklig kommentar; det finns vuxna som inte klarar av att en ung skolflicka, Greta Thunberg, startade en demonstration på fredagar mot miljö-förstöringen. Hon har blivit uppmärksammad över hela världen och fått efterföljare. 
Jag tycker det är bra att ungdomar reagerar och protesterar- det handlar ju om deras framtid. 

Den som känner sig lite träffad, trampar tydligen hellre på andra, blundar för nya forskningsrön, vill inte tro att våra vetenskapsmänniskor har börjat notera människans förmåga att förstöra, bara de får göra som de vill... OCH de får de ju!  -ingen hindrar dem att flyga, så jag begriper inte reaktionen. Egna samvetet som stör lite?



Själv tycker jag att bil och flyg borde beskattas mycket mera så länge som man håller fast vid gamla tillverkningar; - de bidrar faktiskt till en stor del av den luftförorening som nu pågår och de konsekvenser det har för hela vår miljö. Kanske är det t o m värre än vad som redovisas?  

Egentligen är det konstigt att man ännu inte klarat av att tillverka fordon som kan köras på egentillverkad energi. El-fordon som håller och inte förstör så mycket. Man har hållit på att utveckla och specialisera olika färdmedel i över hundra år. Man har uppfunnit rymdraketer, rymdfärjor etc och klarar av att i åratal färdas ute i rymden. Ändå har man inte löst frågan om all luftförorening som pågår och har pågått under flera hundra år.

Det handlar nu om att det dags att vi alla måste "rätta mun efter matsäcken." 
Så svårt ska väl det inte vara.



Inga kommentarer: