torsdag, juni 06, 2019

En favoritfilm



Theme ur "Local Hero" med musik av Mark Knopfler. 

Jag tyckte om filmen som handlar om en liten ort i Skottland där en rik snubbe vill starta oljeutvinning - men befolkningen börjar inse att det vore en katastrof. Allt skulle bli förstört, även om det skulle ge arbetstillfällen till alla dem som är arbetslösa. Och som av ett under så möts kapitalisten och en byinvånare och det som var ett hot mot byn kunde undvikas. Den rike lär sig se med nya ögon, uppskatta det sköna som finns och inser att pengar är inte allt.
   
Även om filmen kanske kan kännas som en sorts modern saga - så är den ändå viktig. Det finns många orter där befolkning protesterat, men som fått ge sig pga starkare ekonomiska intressen. Även här i Sverige har liknande saker hänt; för några år sedan så hotades delar av Oviken i Jämtland av uranbrytning. Protesterna kom och växte sig allt starkare och starkare. Och det kommunala vetot användes för att stoppa planerad uranbrytning i Oviken. 
Ett kommunalt veto mot urangruvor har funnits sedan 1970-talet i Sverige. 
Men hotet finns ju alltid kvar när pengar finns att tjäna och då struntar ofta makthavare i vad lokalbefolkning vill och önskar: nämligen fortsätta leva i sin hembygd och slippa oron för nya katastrofer. Människan behöver inte allt som har "upptäckts" och som några kan tjäna pengar på. 

Inga kommentarer: