onsdag, juni 26, 2019

Midsommarresa med Strindberg


Har återupplevt att resa med August Strindberg och hans hustru Siri von Essen  ute i Europa under Midsommaren. 
Siri är hans tredje och sista hustru, de var gifta 1877-1892. För hans skull så hade hon gett upp en lovande karriär som skådespelerska - men efter några år så började hon nog att känna sig som ett bihang, försökte stå ut med hans nycker, gjorde allt för att för att vara en god mor till deras barn.
I boken Strindberg på resa av Carl Olov Sommar får man en intressant skildring av Strindberg och hans intensiva liv, kärlek och relation med andra. Det var en mycket intressant läsning och en rejäl resa. Jag inser ju vilken ord-skapare Strindberg var och så kreativ. Paret flyttar runt med jämna mellanrum och testar Tyskland, Schweiz, Italien och Frankrike. 

Strindberg är så besviken  över Medelhavet och ännu mer över Atlanten efter att de tillbringat sommaren 1885 i Luc-sur-Mer i Normandie. Allt är för "enfaldigt" när hav och himmel möts. 
Strindberg saknar helt enkelt den svenska skärgården med sina öar och kobbar. Han tycker inte om en helt slät horisont. Men trots allt så samlar han på idéer och upplevelser  och får nya bekantskaper.  Hösten 1885 är han åter i Grèz  och skrivandet varvas med konflikter med hustrun, försoningar och glada fester. Oron över manuskript som ska levereras och nya projekt på gång rent tankemässigt och så detta med mycket osäkra inkomster - allt gör att han känner ångest.  
Till gamla vännen Heidenstam skriver Strindberg:

"Emellertid här levas ett sociabelt liv. Gamla vänner från Paris komma ut om Lördagarna och senaste Lördag firades här en städad orgie som pågick i två dygn med sång, guitarr, tamburin, pipa och vild livsglädje; variété-teater, danas, biljard, nattsexa, sillfrukost hos flickorna (Danskorna) middag med eget kafé, chantang och dans hos Chevillons.
Det var nästan Decameroniskt och alla med talang hade kontribuerat med visor (jag en fransk chansonette...) m.m. Nordström är en glad själ (!) som sjunger visor och bildhuggaren Vallgren (med fru)  är en stor vissångare. Vi hade allt vad du och jag diktade om (utom nakna kvinnor!) Lek och livsglädje. Och detta därför att min exístens aldrig varit så hotad som nu. Man dansar med repet om halsen och tänker: "bäst att passa på". Snart kommer sill och potatis. Det är nämligen en fruktansvärd kris (evolution) som pågår, och snart blir det krasch! "

Och man får veta i ett brev till Georg Brandes i Köpenhamn att han vill skriva ett storverk om "Europas bonde", för att sätta P för den huvudlösa industri-socialismen. Finns intresse för detta i Brandes tidning?

"Denna plan går ut på att rädda mig från skönlitteraturen och Sverige. Hjälp mig i Jesu Christi Nazarenens namn, ty eljest  får jag sätta mig att göra en teaterpjäs igen, som jag hatar och därför kommer att göra dåligt."

Så pendlar Strindbergs humör under denna period, han som trots allt för evigt skrev in sig i litteraturhistorien.


fredag, juni 21, 2019

Sommar-sommar-sommar


Allt är lugnt och stilla. Midsommarafton. Nu är tiden då många börjar sin sommarsemester. Endast två små barn leker ute på min gård- så små att de nog inte vet eller förstår vad midsommaren betyder. 

Johannes döparens dag -som tidigare var vår rätta midsommarafton, alltså den 24 juni, är egentligen rent historiskt vår sommarhögtid!

Tyvärr fick pengar och oönskad ledighet för de anställda våra stora arbetsgivare och regeringar att bestämma något annat.  Bedrövligt tycker jag. Regeringar värnar mer om gamla ruiner- speciellt om det är slott och herresäten, höjer sin egna löner, och struntar i att t ex pensionerna är som en spottloska i ansiktet på alla som måste klara sig på en bråkdel än vad dessa politiker unnar sig själva.

Och var dag kommer nyheter om hur dessa s.k. "förtroendevalda" utnyttjar systemet, ljuger och lurar åt sig arvoden de egentligen inte har rätt till- OCH inga kollegor inom den styrande klassen bryr sig. Ingen reagerar, ingen anmäler.

Det är något sjukt i konungariket Sverige.

Nå jag önskar alla en fin midsommar! Men det känns lite kluvet när man har en stilla längtan inombords efter något annat. Det kallas visst nostalgi. Tröstar mig med jordgubbar och njuter av den svaga sommarvinden som leker med gardinerna i mina öppna fönster. 



måndag, juni 17, 2019

Sju blommor under huvudkudden?



There's rosemary,                                                            
that's for remembrance.
Pray you, love, remember.
And there's pansies, that's for thoughts,
There's fennel for you, and columbines.
There's rue for you, and here's some for me.
We may call it herb of grace o' Sundays.
Oh, you must wear your rue with a difference.
There's a daisy. I would give you some violets,
but they withered all when my fatjer dies.
They say he made a good end.



"Ophelia's song" in Hamlet av William Shakespeare
Akt IV scen V

Tydligen är detta med 7 sorters blommor en mycket gammal sed, och med en innebörd, som redan Shakespeare använde sig av i Hamlet. Det var Ofelia som redovisade både sin längtan och sorg i sin sång om och med örterna.

Här är de sju poetiska örterna; tydligen användes de alla som naturläkemedel och även som smaksättare i mat och i dryck.  Samtidigt så var ju blommor en symbol för känslor; en viss blomma sa allt.

Uppifrån och ner: 
Rosemary, Pansies, Fennel, Columbines, Rue, Daisy, Violets

På svenska heter de:
Rosmarin, Pensé, Fänkol, Akleja, Vinruta, Tusensköna, Viol



Rosmarin betyder "havets dagg" och vid Medelhavet hittar man den vildväxande. Bladen är barrliknande och ständigt gröna. Det är bladen man torkar, krossar och använder till matlagning. Den är en klassisk kryddväxt. Mycket god med lite speciell smak, speciellt till kyckling eller annat kött. Själv använder jag den oftast till kyckling och till fiskrätter.

Legenden berättar:
När Jungfru Maria med Jesus flydde till Egypten, rörde hennes blå mantel en buske med vita blommor, så den trasslade in sig. Nästa morgon var blommorna lika blå som Marias mantel och busken kallades sedan för "Rose of Mary " 

<<< Rosmarin

Penséer är nog en av de absolut vanligaste sommarblommorna i våra trädgårdar. De är en hybrid mellan olika arterDet engelska namnet "pansies" har en koppling till "love" dvs kärlek. 
Shakespeare använde penséen symboliskt i både Hamlet och i En Midsommarnattsdröm. Penséen är också en symbol i berättelsen om Kung Arthur och Riddarna av runda bordet.

 Pensé >>>





Fänkol är en stor, knölig växt som mest används inom matlagning. Fröna används vid bakning av matbröd. Smakar gott!

Och en gång i tiden så hängde man upp några kvistar fänkål över dörren: då höll man troll och annat "skråmt" borta.


 Fänkol >>>
Akleja, den här vackra blomman, är ju även en blomma som flera svenska poeter skrivit om. 
Dess utseende tror jag lockar fram känslor- både spetsiga och runda.

 "De är försommarens älvor som höjer sina blomstjälkar mot sommarskyn och med lätta kjolar dansar glatt över andra växter i trädgården!"

Användes förr i tiden som läkeväxt: den renade sår och de läktes fortare. 
Själv har jag hört att den ska vara giftig?

<<< Akleja

Vinruta är en växt som använts och användes inom olika saker; Ofta så användes växten vid t ex färgning av garn - den ger en vacker röd färg. Bättre än att använda kemikalier.

Och så är det en växt som anses helig och än idag används den ofta av katolska kyrkan som stänker vigvatten med en kvist Vinruta.

Vinruta >>> 

Tusensköna verkar trivas överallt- jag ser dem ofta på gräsytor utefter mindre gator här där jag bor- och de skiftar i olika färger, mest vita men även med ljust rosa kanter på blommorna.
En gång i tiden användes den av kloka gummor i "trolldrycker"
T ex vid magproblem och när man hade infektioner i hals och luftvägar.

<<< Tusensköna



Violer kan man använda torkad eller färska till ört-téer och deras blad är rika på A och C vitamin.

Plocka vill jag skogsviol och 
ljungens fina frans,
plocka, plocka famnen full och
binda till en krans.
Vintergrön och timje
minna mig om vännen min, och
många, många tankar jag i
kransen binder in.

Violer >>>


onsdag, juni 12, 2019

Dags att tänka till


Vad händer när tröttheten
på den kultur av kontorslandskap
och industriutsläpp
sopor och spyende flygplan
hotar oss och förstör

Utanförskap är inte 
geniets privilegium
det finns även för oss alla
som växer av ordens kraft
och blir till äppelträdens frukter


torsdag, juni 06, 2019

En favoritfilm



Theme ur "Local Hero" med musik av Mark Knopfler. 

Jag tyckte om filmen som handlar om en liten ort i Skottland där en rik snubbe vill starta oljeutvinning - men befolkningen börjar inse att det vore en katastrof. Allt skulle bli förstört, även om det skulle ge arbetstillfällen till alla dem som är arbetslösa. Och som av ett under så möts kapitalisten och en byinvånare och det som var ett hot mot byn kunde undvikas. Den rike lär sig se med nya ögon, uppskatta det sköna som finns och inser att pengar är inte allt.
   
Även om filmen kanske kan kännas som en sorts modern saga - så är den ändå viktig. Det finns många orter där befolkning protesterat, men som fått ge sig pga starkare ekonomiska intressen. Även här i Sverige har liknande saker hänt; för några år sedan så hotades delar av Oviken i Jämtland av uranbrytning. Protesterna kom och växte sig allt starkare och starkare. Och det kommunala vetot användes för att stoppa planerad uranbrytning i Oviken. 
Ett kommunalt veto mot urangruvor har funnits sedan 1970-talet i Sverige. 
Men hotet finns ju alltid kvar när pengar finns att tjäna och då struntar ofta makthavare i vad lokalbefolkning vill och önskar: nämligen fortsätta leva i sin hembygd och slippa oron för nya katastrofer. Människan behöver inte allt som har "upptäckts" och som några kan tjäna pengar på. 

tisdag, juni 04, 2019

Missed


Did he live here?
- Yes, on and off.

The door is locked.
The curtains hang motionless in the window.
A broken chair stands on the veranda and
weeds have moved onto the flower beds.

How long did he live here?
- All of his life.

The grass sways in the wind,
a willow warbler can be heard in the lilac arbour.
The bolt on the gate has rusted and won't keep it shut.

The man from the neighbouring house, who showed the way,
let it stay open.

- You've come too late, he left two years ago.




måndag, juni 03, 2019

I syrenernas tid



Syrendoft, sommarvindar, solsken som leker med molnen. Det är Stockholm just nu. Såg citronfjärilar ute bland buskarna på min gård idag. Som balettdansöser.