När lågorna slog ut från Notre Dame i Paris så reagerade hela världen med sorg och förskräckelse. Denna gamla katedral, som står som en symbol för människans önskan att manifestera sin hyllning till en skapelsens Gud, började brinna, troligen pga slarv under den restaurering som pågår.
Tänk så många år det tog att bygga den kyrka, utan den moderna teknik man har idag. Det var rep och stegar som gällde och människor slet ihjäl sig, omkom i ras och skadade sig för livet. Till vilken nytta? -kan man undra. Varför så storslaget och pampigt? Resultatet blev stora, enorma byggnader, fyllda med guld, religiösa prydnader och allt är så otroligt vackert.
Det är som att gå in i ett konstverk.
Även här i Norden har vi dessa fantastiska konstverk; Uppsala Domkyrka, Nidarosdomen i Trondheim och den rysk-ortodoxa Uspenskijkatedralen i Helsingfors- även om den byggdes så sent som i mitten av 1800-talet.
Alla helgedomarna har jag besökt flera gånger och även deltagit i mässor och upplevt de känslor som man fylls av under de heliga akterna.
Jag deltog i en rysk-ortodox mässa i Uspenskijkatedralen och blev "helgad" med "vigvatten" av en präst där och det var så vackert att höra de ryska sångerna sjungna av en manskör i stämmor.
Det kändes heligt.
Men att besöka en liten medeltida kyrkbyggnad är även en upplevelse, som t ex Marby gamla kyrka i Jämtland. Den är samtidigt som ett museum och den enkla inredningen fick mig att inse hur kärleksfullt den kyrkan hade byggts och inretts. Med enkla medel har våra förfäder lagt ner både kärlek och känsla i sitt hantverk.
Även Hackås gamla kyrka är en klenod där den står nära Storsjöns strand. Fylld av märkliga väggmålningar och det finns till och med en inristad runrad på utsidan av stensockeln....kanske var det en person som var med och byggde kyrkan som ville markera sin medverkan?
I närheten ligger Sanne gravfält med gravhögar och några gravar från järnåldern. Så det är en urgammal kulturbyggd även i Hackås- precis som i Oviken. Här går även delar av en pilgrimsled som håller på att rustas upp och som det påstås att den heliga Birgitta har vandrat på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar