fredag, januari 13, 2017

Dagen idag


Ett riktigt gammalt fönster, det finns på gamla Gripsholms slott som har en lång och spännande historia. Bland annat i mitt teaterliv. Där har jag upplevt bl a Hamlet och Romeo och Julia, i en miljö som passade föreställningarna. 

Det kändes som att vara hundratals år tillbaka och få uppleva William Shakespeare som en guide både till slottet och till människors historia. Då mest överklassens - det är ju inte bondens eller underklassens barn som Shakespeare berättar om.

Men känslor, det har vi alla, så teatern förför genom genom sitt språk, sitt innehåll, sin historia. Teatern förtrollar oss att plötsligt vara i en annan tid, en gammal tid, en sagotid.

Det var Gustav Vasa som grundade Gripsholms slott år 1537, så det var hela 25 år innan Shakespeare föddes. Men jag kan i min fantasi placera gamle William i ett dylikt slott. Han skulle nog ha inspirerats av den miljön.

Jag har även besökt Gripsholms slott flera gånger som nyfiken turist. Man kan gå runt i slottet men ändå känna att man inte sett allt, alltid en ny dörr, ett nytt rum och det känns som att vandra i en gammal historiebok. Och dessa vackra gamla blyinfattade fönster känns verkligen som en möjlighet att kika in i historien genom. Innanför finns svensk historia som bland annat rör Vasa-ätten.

Men ett gammalt fönster som detta har lite dålig utsikt. Glaset är gammalt, och gammalt glas förändras. Läste någonstans att glas kan "rinna"; dvs en glasruta blir med tiden tjockare nertill än upptill. Glas lever.

Två veckor har nu gått av år 2017... tiden rinner också iväg...

Inför det nya året  passar några rader av den amerikanske filosofen och tänkaren Orison Swett Marden (1848-1924) som skrev en hel del om vikten av att vara positiv och det ligger en hel del i hans ord:

Den nuvarande stunden är det råmaterial, varav du kan göra vad du vill. Grubbla inte över det förflutna, döm inte om framtiden, utan tag fast på ögonblicket och lär av stunden.


Inga kommentarer: