onsdag, februari 11, 2015

Friheten att få skapa


Att skriva, att få skapa fritt utifrån sin egen fantasi, sina drömmar, sin lust, är något många människor har behov av. Det är grunden för människans utveckling. Vi har alltid fantiserat, skapat och drömt- det ser vi genom alla lämningar och hemliga meddelanden som våra urförfäder har lämnat efter sig.
Runstenar, ristningar på berghällar, gravrester fyllda av skapade saker som fick följa den döde på resan till en annan värld.  Och sedan de allra första skrivna böckerna som förmedlar både sanning och fantasi i en härlig blandning.

Allt har påverkat oss. Fått oss att spränga gränser och själva vilja skapa.
Hur skulle annars t ex Hästen skogen, hemligheten, Hamlet, Romeo och Julia, Thoreaus' Walden och Bellmans alla visor ha kommit till? 

Och hur skulle t ex Harry Martinson, Tomas Tranströmer, Helge Torvund, Pablo Neruda, Lars Lundkvist, Sylvia Plath, Ann Smith, Edith Södergran m fl kunnat skriva så vackert, så innerligt, så spännande och så mänskligt? Alla deras diktade verk är sanning. Det är den sanning de har, och som de inbjuder andra att ta del av.

Andra målar sina drömmar, sina tankar och sin längtan. Som t ex Lars Lerin, Frida Kahlo, Claude Monet - för att nämna några som verkligen skapat och skapar utifrån sin längtan och fantasi. Allt är ändå sanning. De bjuder på sina egna upplevelser av livet, dess skönhet och grymhet. 

Och vi är många som har dessa drömmar, denna längtan till att få skapa. 
Och tänk att vi vågar det. Vi använder internet som verktyg att nå ut till andra. Några kanske tycker om vad man skriver. De kanske får impuls till att själva skriva, blogga och dela med sig till okända läsare. Men de som enbart är ute efter sanningar, siffertabeller och fakta förstår inte detta. De har en stängd dörr, eller är kanske rädda för att visa vad det är som finns inom dem. De tror kanske att livet trasas sönder helt om de avslöjar att fantasin och skapandet berör dem ända in i hjärteroten. De är rädda.Frida Kahlo - "Roots" - den säger mycket och det är betraktaren som tolkar.

Inga kommentarer: