torsdag, april 17, 2014

Hundra år av ensamhet


Så kom nyheten om att en av mina favoritförfattare har lämnat jordelivet, Gabriel Garcia Marquez, som fick Nobelpriset 1982. 
Han blev 87 år gammal. 


Jag läste Marquez'  "Hundra år av ensamhet" redan 1980, genom att jag då fick låna boken av en god vän, Håkan Lindquist, som sa: "efter att du läst boken kommer du att vara förändrad- något händer inombords..." 

Och något hände - så nu har jag nog alla Marquez böcker som finns på svenska. En fascinerande berättare vars språk är både realistiskt och mästerligt. Och med en frodig berättarglädje som får även det mest otroliga att verka helt riktigt. Allt har hänt...

Håkan och jag jobbade som fritidsledare inom dåvarande Stockholms fritidsförvaltning och vi både läste böcker och vi båda skrev lite. En av de mest stimulerande arbetskamrater jag har haft.

Håkan Lindquist kom så småningom att debutera som författare och har skrivit mycket samt även översatt en hel del. Och själv har jag kvar några testtexter från de unga åren, som han skickat. Han ville att jag skulle läsa och gärna påpeka, om något kändes fel. Tror aldrig att jag behövde. Han var en blivande författare -det kände jag. Han var så speciell -och en så god kamrat. 

Livet skriver.

Inga kommentarer: